Ontwetendheid over miskramen zorgt voor schuldgevoel

Gepubliceerd op 5 juli 2016 om 13:25

Er zijn veel misvattingen over miskramen, zo denken veel vrouwen dat stress de oorzaak kan zijn. Deze misvattingen kunnen het leed van vrouwen die een miskraam krijgen vergroten.

Er zijn een heleboel misvattingen over miskramen. De meeste vrouwen denken dat stress dé oorzaak kan zijn. Deze misvattingen kunnen het leed van vrouwen die een miskraam krijgen vergroten.

Dit blijkt uit onderzoek van het Albert Einstein College in New York, maandag gepubliceerd in Obstetrics and Gynecology.

Meer dan de helft van de duizend volwassenen die de enquête hebben ingevuld, geloofde dat miskramen zeldzaam zijn. Dat terwijl het tegendeel waar is.

76 procent van de respondenten dacht dat miskramen het gevolg zijn van langdurige stress. Daarnaast dachten veel mensen dat genen, medische problemen, eerdere abortussen, zwaar tillen, gebruik van een spiraaltje en andere anticonceptie de oorzaken zouden kunnen zijn van een miskraam.

Schuldgevoel

“Het verraste me dat de patiënten zoveel verkeerde informatie hebben en dat de patiënten hierdoor veel schuldgevoel en spijt hadden”, zei Iris Dori, Medisch directeur bij Staten Island University Hospital in New York City.

15 procent van de respondenten gaf aan dat zij of zijn partner minimaal één miskraam heeft ervaren. Van deze vrouwen met één of meerdere miskraam, zei bijna de helft last te hebben gehad van een schuldgevoel.

Genetische abnormaliteit

Veel van hen dachten dat ze iets verkeerd hadden gedaan en voelden zich alleen. 28 procent schaamde zich er zelfs voor. Meer dan een derde van de vrouwen dacht dat ze de miskraam had kunnen voorkomen.

“Dat is echter bijna nooit het geval”, zei Dori, “De meeste miskramen zijn een gevolg van genetische abnormaliteiten tijdens de zwangerschap.We weten nog niet precies wat de exacte oorzaak is voor een miskraam, maar de meeste miskramen zijn niet te voorkomen.”

Uit het onderzoek bleek ook dat het gevoel van eenzaamheid vermindert wanneer mensen in de omgeving of bekende mensen vertellen over hun miskraamervaring.

Daarnaast zou het de vrouwen helpen wanneer er een oorzaak bekend is, zelfs als hun miskraam niet voorkomen had kunnen worden.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.