Miskraam en scheiden?

Gepubliceerd op 11 februari 2017 om 12:07

Miskraam kan tot echtscheiding leiden, lees hier de blog van Paulien Boehle, echtscheidingsbemiddelaar. Deze blog is speciaal geschreven voor het platform www.miskraamverwerken.nl.

Miskraam kan tot echtscheiding leiden

Laatst zaten Carla en Cees bij mij aan tafel, 13 jaar getrouwd. Na 5 jaar samenzijn, waarin ze veel hebben gereisd en genoten, was het tijd geworden om een gezin te gaan stichten.

Twee miskramen

Carla en Cees vonden dat ze toe waren aan kinderen. Carla raakte snel zwanger, maar deze zwangerschap eindigde in een miskraam. Vrij snel daarna raakte Carla weer zwanger maar na 18 weken verloor ze ook dit kindje.Uiteindelijk na wat onderzoeken en medische behandelingen raakte Carla opnieuw zwanger. Na een spannende zwangerschap is Thomas gezond geboren.

Een man rouwt anders dan zijn vrouw

Voor de buitenwereld leek alles goed te gaan. Maar mett Carla ging het eigenlijk, helaas,  niet zo goed. Ze was depressief en voelde zich alleen. Ze had een gezin, maar voelde zich diep ongelukkig. Na een aantal sessies bij de psycholoog, bleek dat Carla haar miskramen niet had verwerkt. Cees snapte hier niks van. Hij verwerkte zijn verdriet op een hele andere manier.
Ze hadden er nooit met elkaar over gesproken met als gevolg dat ze er samen niet uitkwamen. Uiteindelijk is Cees verliefd geworden op een collega.

echtscheiding na miskraam - kind en gezin

Onverwerkte miskramen reden van scheiding

Het komt af en toe voor dat het niet verwerken van een miskraam kan lijden tot een echtscheiding. Als echtparen zich bij mij melden met het verzoek om hun scheiding te regelen, beginnen we met een scheidingsmelding. Echtparen vertellen dan wat de reden is dat ze besloten hebben om te gaan scheiden. Bij Carla en Cees was het heel duidelijk, ze hebben samen de twee miskramen niet verwerkt.

Uit elkaar gegroeid

Ze konden er met elkaar niet over praten en hebben ook niet naar de juiste begeleiding gezocht om dit verlies samen te delen, waardoor ze uit elkaar zijn gegroeid. Hieruit blijkt wat een impact een miskraam in je relatie kan hebben.

Paulien Boehle
Echtscheidingsbemiddeling
PBMediation
.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.